Pokud jste si ještě neobjednali, nemůžete tu sedět. Říkají nám v restauraci v Malajsii, kde jsme včera jedli rýži. Stoupněte si do fronty a objednejte si.
Neobtěžuje nás to, protože víme, že se najíme ve třech za 100 korun dohromady. Stoupneme si do fronty.
Jeden člověk přijímá objednávky na jídlo a dává nám lísteček s číslem 3 a předá objednávku kuchaři.
Stojíme ve frontě a čekáme na místo. Kromě jednoho stolu jsou všechny obsazeny, je jich tu okolo 30. Všude sedí 2 až 4 lidi.
Celé toto představení diriguje jedna žena. Volá na kuchaře:
“Hej Cho, kolikátka bude hotová?”
Cho odpovídá: “Osmička.”
Dirigentka odvádí skupinu k jedinému volnému stolu.
“Osmička, tady je místo pro 4.”
Uvolní se další stůl a tak volá číslo tři, tady je stůl pro vás. Jdeme k němu. Přichází odklízeč nádobí, utře stůl, odnese nádobí, zatímco my si sedáme.
Mezitím přijde nápojář a co prý chceme k pití.
To, jak naplňují stoly je fascinující. Neposadí vás, když si objednáváte. Objednáváte stejně jen ze dvou jídel ve velikosti S, M, L. Mezitím totiž někdo u stolu sedí a jí. Takže objednávku děláte ve stoje.
Neposadí vás, když máte objednáno. To ještě můžete postát. Protože někdo u stolu sedí a jí.
Ve špičce vás usadí až při splnění dvou podmínek:
Takto se na jednom stole za hodinu otočí 2 až 3 skupiny. 60 až 90 obsloužených stolů za hodinu. Je to o 20 až 30 % více lidí než normálně. Protože těch 15 minut prostě stojíte ve frontě a ne u stolu.
Jídlo pro tento dav vyrábějí jen 2 lidi. Na grilu mají rybu a v claypotech mají rýži. Vaří nejméně 16 claypotů najednou.
Každý člověk má jinou funkci. Každý člověk dělá jen tu svou část práce. Dva lidi roznosí jídlo na 30 stolů. Jeden je v pohodě uklidí. Jeden se stará o nápoje. Dva lidi dělají rýži.
Dokonalé.
Takto se vydělávají peníze. Jednoduše a efektivně.
Jedno jídlo s drobnými obměnami, které pro stovky lidí zvládnou udělat 2 kuchaři, 6 obsluhovačů.
Je to McDonald's na čínský způsob. Jedno jídlo stále dokola. Každý člen dělá jinou část práce.
Neodradí klienty. Ptali jsme se tří čínských taxikářů a všichni říkali, že chodí na tuto konkrétní rýži, že ta je nejlepší. Těch pár minut, co si postojíte je v pohodě. Dostanete nejlepší rýži za bezkonkurenční cenu.
Z pohledu podnikatelského poradce naprostý sen. Fungující procesy, cenotvorba. Nedivila bych se, kdyby mi majitel řekl, že 50 % z výdělku mu jde do kapsy a proto si mohl otevřít tu Fine dining restauraci na konci ulice.
P.S.: Máte ve firmě dobře nastavené procesy a cenotvorbu? Objednejte si analýzu.