Už jste si objednali?

Pokud jste si ještě neobjednali, nemůžete tu sedět. Říkají nám v restauraci v Malajsii, kde jsme včera jedli rýži. Stoupněte si do fronty a objednejte si.

Neobtěžuje nás to, protože víme, že se najíme ve třech za 100 korun dohromady. Stoupneme si do fronty. 

Jeden člověk přijímá objednávky na jídlo a dává nám lísteček s číslem 3 a předá objednávku kuchaři. 

Stojíme ve frontě a čekáme na místo. Kromě jednoho stolu jsou všechny obsazeny, je jich tu okolo 30. Všude sedí 2 až 4 lidi. 

Celé toto představení diriguje jedna žena. Volá na kuchaře: 

“Hej Cho, kolikátka bude hotová?”

Cho odpovídá: “Osmička.” 

Dirigentka odvádí skupinu k jedinému volnému stolu. 

“Osmička, tady je místo pro 4.” 

Uvolní se další stůl a tak volá číslo tři, tady je stůl pro vás. Jdeme k němu. Přichází odklízeč nádobí, utře stůl, odnese nádobí, zatímco my si sedáme. 

Mezitím přijde nápojář a co prý chceme k pití. 

To, jak naplňují stoly je fascinující. Neposadí vás, když si objednáváte. Objednáváte stejně jen ze dvou jídel ve velikosti S, M, L. Mezitím totiž někdo u stolu sedí a jí. Takže objednávku děláte ve stoje.

Neposadí vás, když máte objednáno. To ještě můžete postát. Protože někdo u stolu sedí a jí. 

Ve špičce vás usadí až při splnění dvou podmínek

  1. Je zde nějaký volný stůl.
  2. Jídlo pro vás je skoro hotové. 

Takto se na jednom stole za hodinu otočí 2 až 3 skupiny. 60 až 90 obsloužených stolů za hodinu. Je to o 20 až 30 % více lidí než normálně. Protože těch 15 minut prostě stojíte ve frontě a ne u stolu. 

Jídlo pro tento dav vyrábějí jen 2 lidi. Na grilu mají rybu a v claypotech mají rýži. Vaří nejméně 16 claypotů najednou. 

Každý člověk má jinou funkci. Každý člověk dělá jen tu svou část práce. Dva lidi roznosí jídlo na 30 stolů. Jeden je v pohodě uklidí. Jeden se stará o nápoje.  Dva lidi dělají rýži. 

Dokonalé. 

Takto se vydělávají peníze. Jednoduše a efektivně. 

Jedno jídlo s drobnými obměnami, které pro stovky lidí zvládnou udělat 2 kuchaři, 6 obsluhovačů. 

Je to McDonald's  na čínský způsob. Jedno jídlo stále dokola. Každý člen dělá jinou část práce.

Neodradí klienty. Ptali jsme se tří čínských taxikářů a všichni říkali, že chodí na tuto konkrétní rýži, že ta je nejlepší. Těch pár minut, co si postojíte je v pohodě. Dostanete nejlepší rýži za bezkonkurenční cenu. 

Z pohledu podnikatelského poradce naprostý sen. Fungující procesy, cenotvorba. Nedivila bych se, kdyby mi majitel řekl, že 50 % z výdělku mu jde do kapsy a proto si mohl otevřít tu Fine dining restauraci na konci ulice. 

 

P.S.: Máte ve firmě dobře nastavené procesy a cenotvorbu? Objednejte si analýzu.

Sdílet:

Odebírat newsletter:

Know-how

Powerpricing s Dominikou

Pravidelný newsletter plný know-how o cenotvorbě, byznys architektuře a strategii. Přidejte se!

Know-how
Copyright 2024
dominika@maminkatelky.cz
facebookenvelopelinkedinangle-downxingpaper-planepinterest-pwhatsappcommentingcrossmenu